Weekend på polsk

'Cottonina' smukt spa hotel i bjergene


Vi var ni kammerater fra Nordsjælland, der var inviteret til at holde den årlige klassefest i Hotel Cottonina i Świeradów-Zdrój ca. 50 km fra grænsen mod Tjekkiet og Tyskland i en del af Polen, der før 1945 hed Sudetertyskland. 
Det var i slutningen af maj, og vejret viste sig fra sin bedste side.
Afstande: Berlin 255 km
Dresden: 164 km
Prag: 155 km
Wroclaw: 152 (tidl. Breslau)

https://www.cottonina.com


 
Hotellet er bygget på et område, hvor der tidligere var tekstilfabrik. Tilbage af denne er nu kun hovedbygningen, der huser  kongresafdelingen. De øvrige bygninger rummer hotelværelser, swimmingpool og spa-afdeling og massagefaciliter samt restauranten 'Ametyst', med store udendørs terrasser. Hele området er flot vedligeholdt med høje gamle træer, smukke buske og blomsterbede, omkranset af et rislende vandfald. 
Der kan lånes mountainbikes til gode ture i det nærliggende bjergområde. Der er fin morgenmad og buffet med traditionelle polske retter, mens a la carte kortet indeholder lidt obskure vildskud fra det 'nye køkken', med fx. solbær og rabarber i de særeste sammenstød med både fisk og kød.  Også  inspirationer fra italiensk køkken. Lidt justering, så bliver det fint.


   Aftenhygge og klassesnak i 'Cotton Club', hvor der hyppigt er levende musik.

 

Det omtumlede slot Czocha

I den lille sydpolske by Leśna ligger slottet Czocha - sammenstykket i utallige stilarter smukt beliggende ved Leśna-søen. I dag er der bl.a. hotel med 125 senge, og der arrangeres ridderspil, spøgelsesture, kammerkoncerter, og romantiske overnatninger, og der er disco dans med DJ's eller live orkestre, sejl- og cykelture o.m.a.
Slottet fik nyt tegltag af den alt for røde slags i 2015, men ligner trods alt med sin smukke beliggenhed noget fra en romantisk Disneyfilm.
  

Der har ikke været én bygherre, men mange på det det finurlige slot Czocha ved Lesna-søen, hvor der både er middelalder, renæssance og gotik knyttet sammen med tegl og tømmer fra flere århundreder. Slottet brændte i 1793 og henlå i mange år nærmest som ruin. Slottets store redningsmand var tobaksfabrikanten Ernst Gütschow fra Dresden, der 1909-14 sammen med berlinerarkitekten Bodo Ebhardt genopbyggede slottet efter et stik fra 1700-tallet. 
Det øverste foto før taget blev udskiftet i 2015.



Eksempler på forskellige overnatningsmuligheder på slottet: 
et af de 'moderne' dobbeltværelser og 'Hertugens gemak', der bl.a. bruges som brudesuite. Der er også flersengsrum - populære hos yngre rygsæksturister.








Vores bestilte guide nåede aldrig frem. I stedet kom en sød og entusiastisk hotelmedarbejder, som først for nylig har lært engelsk, men som vidste en del om slottets historie. Eller rettere de historier, der er i omløb om slægter og fyrster med sære navne, ingen kan huske, om træske slotsfruer, der føder børn, mens deres tapre mænd er i krig, hemmelige gange og skatkamre med døre så tykke som frysekummer, men hvor man, da låsen endelig blev brudt, ikke fandt så meget som et museskelet. 


Hvem tog skatten og hvornår?  Hvem var den hvide dame, der futtede rundt i gangene? Svarene blæser i vinden. Og egentlig var det også lige meget, for vi havde svært nok ved at holde balancen op ad trapper og ned i kældre og ud gennem hemmelige døre. Vi var stærkt lettede, da vi endelig kom ud i solen igen. 
Turen til og fra slottet foregik gennem de mest bedårende landskaber, forbi rislende floder, blomstrende akacietræer, hyld og i hundredvis af rododendron og stedmoderblomster i de små landsbyhaver imellem granskove og birke. 
Vores program var stramt, da nogle skulle tilbage massage på hotellet, så vi fik ikke besøgt de nærliggende restauranter, der ellers så hyggelige ud.  Og vi skulle videre til en glashytte senere på dagen.

www.zamekczocha.com
www.amwhotele.pl 



Glas for børn og voksne i historiske rammer

Der fremstilles meget glas og krystal i Polen. De fleste glasværker/hytter ligger i områder, der tidligere var tyske, eller hvor indvandringen af schlesiske eller bøhmiske glasmestre var betydelig. Således også med 'Julia Glashytte' i Piechowice (indtil 1945 Petersdorf).

Glasværket blev grundlagt i 1866 og udvidet op til 1889 af tyske Friedrich (Fritz) Wilhelm Heckert (1837-87). Han var næstyngste af søn af glasmester Johann Andreas Heckert i Halle. Syv af de ni søskende kom til at arbejde med glas. Efter faderens død tog den 15 årige Fritz i lære hos storebror Carl Ferdinand i Berlin, der på den tid allerede havde skabt sig internationalt ry. Ud over glashåndværket lærte Fritz også købmandsfaget og kaldte sig efter 1863 fabrikant. Året før havde han købt glassliberi 'Stenmøllen' i Zacken ved Petersdorf i udkanten af Riesengebirge. Efter hans død videreførtes glasværkerne af enken og af svigersønnen Otto Thamm, der var en fremragende designer. I 1905 overtog sønnen Bruno Iedelsen og kørte firmaet videre i faderens ånd og og navn. Værkerne havde i deres storhedstid omkring 2000 ansatte inkl. administration og var et af de betydeligste i Tyskland.
Efter 1. verdenskrig blev virksomheden slået sammen med glasfirmaet Neumann & Stabe som Hermsdorf/Kynast. Indtil 1925 havde det navnet Jo-He-Ky. Senere blev virksomheden kaldt 'Josephinenhütte' indtil 1945. Under krigen omlagdes produktionen til nytteglas. Efter nogle års stilstand efter krigens ødelæggelser overtoges produktionen af den polske stat, og polske arbejdere blev oplært af tilbageblevne tyske mestre.
I 1958 fik firmaet navnet 'Huta Julia'. Værket blev i 1999 overtaget af et amerikansk aktieselskab, men firmaet gik efter nogle år konkurs og produktionen nedlagdes.


Både børn og voksne kan komme 'i lære' som glasblæsere og 'designere', men man kan også nøjes med et 'modelfoto' (t.v.).

Fra 2006 blev 'Julia' overtaget af en polsk familie, og der kom atter god gang i glasværket. 80% af firmaets krystalproduktion eksporteres. Værket besøges årligt af 100.000 gæster og er områdets største turistattraktion. Der er dagligt åben året rundt både i 'glaspuster-værkstederne', og i de store showrooms/ gallerier, og der afholdes events for grupper. Der er også en hyggelig café. Glashytten ligger ved vej 366.

 www.hutajulia.com



Navnene Fritz Heckert (1837-87) og Otto Thamm (1860-1905) optræder den dag i dag på alverdens kunstauktioner for glas. Og især deres design omkring år 1900 - præget af orientalske mønstre og Jugendstil - holder høje priser blandt samlere. Der er skrevet flere bøger om både Heckert og Thamm, og de er repræsenteret på kunstmuseer verden over.







 








Kommentarer

  1. Det var nogle gode oplevelser på vores fødselsdagstur til Polen, og du har igen sat dig godt ind i baggrundsmaterialet, som vi andre jo ikke giver os tid til, tak for din indsats og fortællerevner, der giver en lyst til at vide mere om alle tre oplevelser.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet