Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet

 
 'Paparazzi' er billedet kaldt - og vel er Tintin med - men han er aldrig 'på'
Kender du maleren Ole Ahlberg? Men hvis jeg nu siger, det er ham, der maler Tintin-figurer ind i halvfrække sammenhæng med damer, der i udseende og påklædning (!) minder om Hans Henrik Lerfeldts, så dæmrer det sikkert for nogen. Og han fylder altså i dag , 3. januar 2019, 70 år.
Ole Koefod Ahlberg er søn af socialdir. for Kbh. Amt, Fl. Ahlberg og opvokset i Gentofte. Han debuterede i 1975 med fotorealistiske arbejder både i maleri, collager, grafik og skulptur. Der var gerne surreelle undertoner og bl.a. referencer til Matisse med habitklædte herrer, der ikke synes at høre til nogen steder. Senere blev det surreelle trukket ind i frodige landskaber. Gennem 80'erne kom der dyre- og blomstersymbolik ind i billederne. Paletten var på dette tidspunkt ofte næsten feminin og pastelagtig.



Men pludselig kom der flere og voldsommere farver på lærredet, hvor Ahlberg begyndte at gengive velkendte 'ikoner' sat i 'forkert' sammenhæng. Således en lang række musselmalet porcelæn set sammen med sorte nylondameben, eller det musselmalede motiv malet direkte på nøgen  hud. 

 

Også andre 'ikoner', som Arne Jacobsens 'Ægget' eller Kaj Bojesens træfigurer fik kvindeligt selskab eller sat ind i en anden sammenhæng. Ole Ahlbergs malerier trak store overskrifter, bl.a. da han malede selveste paven sammen med en halvbar dame og Bojesen legetøj. 



Terry er ikke helt tryg ved at have erstattet Da Vinci's hermelin
Ca. samtidig dukkede også Hergés Tintin og Co. inkl. hunden Terry, Dupond & Dupont og kaptajn Haddoc op både her og der.
Fra 2006 har Ahlberg arbejdet sammen med Marcal-Salome på RE-ART, hvilket har tilført de grafiske arbejder en helt speciel dybde i farverne. Om der er tale om stor kunst, kan der sikkert diskuteres en del, men ikke om at Ahlberg er en ualmindelig dygtig maler, som har fundet et udtryksform, der gør mange mennesker glade og derfor gerne ofrer mellem 5.-10.000 kr. for et nummereret og signeret litografi. Og mange gange mere flere for de store malerier.


 
Hans Henrik Lerfeldt havde garanteret gerne sat signatur på dette, men næppe taget papegøjen med

Med jævne mellemrum har der siden 2004 været artikler om Ole Ahlbergs retslige kontroverser med det belgiske forlag Moulinsart, der varetager Hergés tegneserierettigheder og også arvingernes. 
Dén sag har Ole Ahlberg nu endelig efter 12 års trakasserier vundet, idet retten fandt at han ikke krænker Hergé figurerne ved at sætte dem ind i en satirisk sammenhæng. 



Ole Ahlberg 3. januar 1959
 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død