MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død


Operasangerinden Maria Callas døde 16. september 1977 i sin lejlighed i Paris. Angivelig meget ensom i de sidste år, efter at hendes mangeårige elsker, den græske skibsreder Aristoteles Onassis, var død to år tidligere. Men ved begravelsen fulgtes hun af mange tusinde mennesker, der ville sige farvel til århundredets største kvindelige operadiva.

Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulou blev født af græske forældre i New York 2. december 1923. Hun havde en stjernegal mor, der pressede sin usikre og overvægtige datter på det sangtalent, der allerede var tydeligt.
De flyttede til Athen, hvor Maria fik en pæn debut, men hun slog først for alvor igennem i Verona 1947 med 'La Gioconda'. Fra 1951 blev hun fast tilknyttet Scala Operaen i Milano og i 1956 ved Metropolitan i N.Y. I årene herefter turnerede hun i hele verden.
Hun blev som 23 årig gift med dem dobbelt så gamle italienske forretningsmand Giovanni Battista Meneghini, (Foto th. fra ca. 1955) som herefter blev hendes (elendige) manager.

I 1953 mødte hun filminstruktøren Luchino Visconti, som iscenesatte en operaudgave af 'Medea' (foto) med hende i hovedrollen og en purung Leonard Bernstein som dirigent. Hun blev dybt forelsket i Visconti, der til gengæld havde en affære med dirigenten. Men det var på denne tid, at Maria Callas for alvor gik på kur og tabte 34 kg. Efter dette havde hun en markant rolle som stilikon, men hendes stemme var begyndt at blive slidt, og hun kom meget tit på avisforsider p.g.a. brudte kontrakter og afbud. 


Onassis og de andre jetsettere





I 1965 gav hun sin afskedskoncert som 'Tosca'. I stedet sås hun hyppigere og hyppigere i det internationale jetset, hvor hun med sit dramatiske ydre og sin sikre stilsans blev veritabel jetsetdronning. Det var også her, hun ca. 1957 mødte skibsrederen og millionæren Aristoteles Onassis, som blev hendes livs kærlighed. Han var stadig gift, men da han blev skilt, giftede han sig ikke med Maria Callas, som hun havde håbet, men indledte i stedet en affære med Lee Radziwell, søster til Jacqueline Kennedy. Da præsident J.F. Kennedy blev dræbt i 1963, inviterede skibsrederen enken på krydstogt. De blev gift i 1968, men ægteskabet blev en skuffelse for dem begge. Parret blev aldrig skilt, men få år efter genoptog han forbindelsen til Maria Callas. 
Sangerinden forsøgte i 70'erne forgæves et comeback, men til gengæld har hendes plader solgt i alle årene - også efter hendes alt for tidlige død.

 Foto af Maria Callas som operagæst, ca. 1970.

Maria Callas slapper af under filmoptagelserne i Grækenland til filmen 'Medea' sammen med instruktør Pier Pasolini, 1969.


Callas i film
Maria spillede også 'Medea' på film i 1969 instrueret af Pier Pasolini. En rolle, hvor hun ikke synger en strofe, men fik fine anmeldelser for sin ageren.
Den italienske filminstruktør Franco Zefirelli, der har specialiseret sig i filmatiseringer af teaterstykker og operaer, lavede i 2002 portrætfilmen 'Callas Forever' med Fanny Ardant i titelrollen.
I øjeblikket vises dokumentar-dramaet 'Maria by Callas', der havde premiere i Cannes i maj, i biografer landet over, iscenesat af fotografen Tom Volf, der har arbejdet med filmen siden 2013 og rejst verden tynd for at finde nyt materiale om divaen og talt med mange af hendes venner og kolleger. Jeg glæder mig til at se, hvad den tidligere modefotograf har fundet frem. For fascinerende er 'La Callas' stadig - som en græsk tragedie.




Kommentarer

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Callas var 23, da hun mødte den 28 år ældre Meneghini, men de blev først gift to år senere.

    Det var Margherita Wallman, der iscenesatte "Medea" på La Scala i 1953. Viscontis og Callas' første samarbejde fandt sted året efter med Spontini's "La vestale", dirigeret af Antonino Votto.

    At reducere Callas' karriere fra hendes vægttab i 1952-54 til hendes sidste "Tosca i 1965 til, at "hendes stemme var blevet slidt og hun kom tit på avisforsider for kontraktbrud" er en hån mod hendes kunstneriske evner og direkte videreførelse af sladderpressens dagsorden uden nogen form for reflektion.

    Callas gav ikke "afskedskoncert" som Tosca - "Tosca" er en opera, og der var derfor tale om en afskedsforestilling, selvom den ikke blev annonceret som sådan (og formentlig heller ikke var planlagt som Callas' afsked med operascenen).

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet