BRUNO GANZ – 'Engel' - og en djævelsk god skuespiller



 Bruno Ganz som englen Damiel i 'Himlen over Berlin' af Wim Wenders 1987.



En måned før han kunne have fejret sin 78 års fødselsdag, døde skuespilleren Bruno Ganz af kræft i Zürich, Schweiz. Det var kun et år siden, han fik stillet diagnosen, og hans sidste film, 'The House that Jack Built' af Lars von Trier, havde premiere i 2018.


Bruno Ganz var født i den schweiziske by Seebad i 1941. Han havde sin filmdebut og hovedrollen 'Der sanfte Luft', 1967 (foto tv.). Herefter arbejdede han i flere år ved teater Schaubühne i Berlin, ofte instrueret af Peter Stein, og nåede notable resultater i klassikerne som 'Hamlet', 'Peer Gynt' og 'Faust'.

'Gå i kloster Ofelia!' Schaubühne, 1987.





Jeg oplevede ham første gang i 1978 ved den danske PR-premiere af Wim Wenders 'Den amerikanske ven'. Sjældent er jeg gået så blødknæet ud i en solbeskinnet forårsdag, som efter denne forestilling. Det var ikke blot Bruno Ganz indlevende portræt af en passioneret rammemager med stor kærlighed for og indsigt i kunst. Der er også et gudbenådet øjeblik i filmen, hvor han dansende fejer gulv i butikken til en Beatles melodi og derefter sidder og blæser små flager af bladguld op i luften. Magisk. Det var også det næsten forelskede sammenspil mellem ham og 'den amerikanske ven', Dennis Hopper. Scener fra rammemagerens bolig (St. Pauli Fischmarkt), værkstedet på et hjørne ved Lange Strasse og dramatiske scener i Elben Tunnel, står stærkt, men det gør også optagelserne i Paris og New York, hvor vi pludselig hvirvles ind i mafia- og kunstsvindlerkredse. Patricia Highsmith var forfatteren. Det er en af mine absolutte yndlingsfilm, og jeg tror, jeg har set den mindst 10 gange.

 'Den amerikanske ven' (1977), hvor Bruno Ganz som rammemager hvirvles ind i kunstsvindel og mafiajagter
 
 
'Den amerikanske ven' fik ikke helt så stor opmærksomhed som næste film med Wim Wenders 'Himlen over Berlin', 1987, der fik flere internationale priser. 



Bruno Ganz fik et folkeligt gennembrud i den sørgmuntre 'Brød og tulipaner', 2000, (foto ovenfor) og i 'The Reader' bl.a med Kate Winslet (2008). 
Men den rolle, de fleste vil huske ham for, var som Hitler i 'Der Untergang' (2004). Han blev ved filmens fremkomst – især i tysktalende lande - bebrejdet, at han gjorde Hitler for menneskelig. Det forsvarede han med, at han måtte finde ind til noget menneskeligt i alle de roller, han spillede – eller opgive. 'Men jeg har nok været for 'troværdig' for nogle, for jeg oplevede i langt tid efter, at jeg var engel i 'Himlen over Berlin', at folk kom hen til mig med deres børn, som de bad mig velsigne!'
Bruno Ganz nåede ud over sine mange år på scenen at spille mere end 80 film- og TV-roller, mange af disse i internationalt regi. 



Nylig har man på DR K kunne gense ham i Bille Augusts 'Nattog til Lissabon', (2013) med Jeremy Irons i hovedrollen.
Han opnåede at bliver ridder af den franske æreslegion 1996 som mest betydende og væsentligste skuespiller, og i 2014 fik han den tyske pris 'Gyldent kamera' for sin 50 års indsats i Film- og TV-arbejde.
Privat var han mange år gift med skuespilleren Sabine Ganz, som han fik sønnen Daniel med i 1972. De sidste mange år har han dannet par med den jævnaldrende scenograf og filmfotograf Ruth Walz.
 


Bruno Ganz (22.3 1941 – 16.2 2019) her sammen med Ruth Walz i 2016
og nedenfor i 1981.

Kommentarer

  1. Du gør det igen, en mand bliver interessant og levend , selv om han er død.

    SvarSlet
  2. Lone Jakobsen skrev:
    En fantastisk fortælling har du - atter - begået. Denne gang i en trist anledning. Han var en af mine yndlingsskuespillere.
    Lidt spooky, at vi havde han oppe at vende forleden - blot een dag, før han døde 😥

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet