Farvel til 'Babette' og den franske 'Isdronning'

 STÉPHANE AUDRAN (8.11 1932 - 27.3 2018)

Stéphane Audran som mesterkokken, der brænder hele sin arv af på et festmåltid for  nøjsomme vesterhavsbønder i 'Babettes gæstebud' (1987)

Måske kan man ikke kalde Stéphane Audran en STOR skuespiller, men filmkameraet elskede hende. Og publikum af begge køn også. De smukke grå-grønne øjne, de høje kindben og den mannequinagtige skikkelse, der bevægede sig med hypnotisk sikkerhed på spidse hæle og hvis smukke ben lod sig beundre i adskillige sovekammerscener. Af den æstetiske slags.

Hun spillede ufattelig mange gange rollen som den fatale overklassedame, der med eller uden vilje, bringer mænd i fordærv. 
Sammen med ex-gemalen Trintignant i 'Veninderne' (1968)

Hun blev som ung teaterskoleelev gift med kollegaen Jean-Louis Trintignant, men ægteskabet varede kun få år. I 1963 mødte hun filminstruktøren Claude Chabrol (1930-2010) og sammen indspillede de 25 film, nogle også efter de blev skilt i 1980. Det var i Claude Chabrols hænder hun udviklede sin kølige, minimalisme, som kunne virke manieret, men som alligevel altid fængslede. 
Deres partnerskab er gået over i filmhistorien med titler som:
Ægteparret Audran & Chabrol med siameser. Ca. 1970
 



'Fætrene' (1959)
'Veninderne' (68)
'Violette Noziere'(68) 
'Den utro hustru' (69)
'Slagteren' (70)
'Blodbryllup' (82)



Men det var, når hun blev instrueret af andre temperamenter end den kølige franske kyniker, Chabrol, at hun lyste op og viste andre facetter af 'Isdronningen'.

Således i spanieren Luis Buňuels 'Borgerskabets diskrete charme' (1972), hvor hun var usædvanlig vittig og næsten eneste lyspunkt i en meget ond og misantropisk film. Filmen fik dog adskillige priser, bl.a. en Oscar.

Stéphane Audran, Fernando Rey og Jean-Pierre Cassel i 'Borgerskabets diskrete Charme (1972)

Hendes største rolle, og den, der har trukket overskrifter i alverdens avisnekrologer, er imidlertid filmatiseringen af Karen Blixen novellen 'Babettes gæstebud' (1987) instrueret af danskeren Gabriel Axel, der året senere skaffede Danmark sin 1. Oscar i kategorien: 'Bedste udenlandske film'. 

Audran flankeret af Bodil Kjer og Birgitte Federspiel i 'Babettes gæstebud' (1987)



'Violette Noziere' fik Cannesprisen i 78. Chabrol med Audran og Isabelle Huppert

Selv fik Stéphane Audran Sølvbjørnen i Berlin i 1968 for 'Veninderne' og den franske César for bedste kvindelige birolle i 'Violette Noziere' (78), hvor den purunge Isabelle Hubbert, der spillede den morderiske titelrolle, fik pris for bedste hovedrolle.






Hun huskes også i en lille rolle i BBC-serien 'Brideshead Revisited' (1981) , hvor hun var Lord Marchmain's (Laurence Olivier) delikate italienske elskerinde.
Stéphane Audran har været aktiv lige til for få år siden. Ofte i roller med mord og andre dramaer, hvor hun dog kun få gange knækker hælene eller får håret i uorden.
I 2014 fik hun hæderspris for langt livs betydning for fransk film.
Stéphane Audran døde i sit hjem 27. marts efter lang tids sygdom. Hun blev 85 år.


Et par ærbare sengescener fra hhv. 'Den utro hustru' med Mich. Bouquet (69) og 'Blodbryllup' m. Mich. Piccoli (82)

Filmklip fra 'Veninderne' (1968)

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet