Monsù Bernardo Keilhau fra Helsingør

'Kniplersken' af Eberhart Keilhau. Intet årstal. Metropolitan Museum of Fine Arts.

Eberhart Keilhau blev født i Helsingør i 1624. Han var søn af maleren Casper Kegelhoff og Anna Ewertsdatter, der var oldfrue på Kronborg. Som 13-årig kom han i lære hos maleren Morten van Steenwinckel. Da han havde udstået sin læretid, tog selveste Rembrandt imod ham i Amsterdam. Her blev han fem år og rejste så til Italien, hvor han levede og arbejdede i mere end 30 år – nu kendt som Bernardo Keilhau eller blot: Monsù Bernardo. Han har også malet under navnet Bernhard Keil.
Eberhart Keilhau blev anerkendt og værdsat kunstner i sin tid, og mange andre kunstnere var tydeligt inspirerede af hans værker, men efter sin død i 1687 i Rom blev han næsten glemt. Årsagen var formentlig, at han kun sjældent signerede sine værker.
I 1938 – godt 250 år efter Keilhaus død – vurderedes det, at kun en lille håndfuld værker kunne identificeres som værende af ham.
For 35 år siden begyndte den danske kunsthistoriker Minna Heimbürger, der i mange år har boet i Italien, sin jagt på malerier af Eberhart Keilhaus værker i ind- og udland. Hun gennemsøgte museer og private samlinger, og gamle billed- og diassamlinger i arkiver og hos auktionshuse i ind- og udland. Takket være hendes indsats kan mere end 320 malerier, som hidtil var angivet som værende af  'anonym 1600-tals mester' – eller tilskrevet andre kunstnere – nu fastslås at være af Eberhart Keilhau.

'Ung dreng sælger brænde' - et sært billede hvor alle synes at kigge i hver sin retning. Museum of Fine Arts, Boston.

Minna Heimbürger udsendte i 2014 på forlaget Rhodos 'Maleren Eberhart Keilhau (1624-1687)', som både er et kunstnerportræt, en fortælling om Keilhaus liv og værk og en beskrivelse af kunstverdenen på Keilhaus tid. Første del beskriver Keilhaus barndom i Helsingør, hans læretid i København, og hans liv og arbejde som kunstner i Rembrandts Amsterdam, hvor datidens kunstnermiljø skildres med fin indsigt. Bogens anden del rummer hele kataloget over de i dag kendte værker af Eberhart Keilhau. Der vises også eksempler på kopier af hans værker i slutningen af bogen.


'Gammel kvinde', Cubas Nationale Kunstsamling. Intet årstal.

Det viser sig, at Keilhaus værker er spredt over hele verden både på museer og i private samlinger. Et hans billeder 'Efter jagten' blev i 2007 solgt på auktion i Sothesby, N.Y., for ca. 650.000 kr.

'Efter jagten' - også lidt besynderligt. Fortryder jægeren noget? Eller fik han intet bytte? Og hvad foregår der i øvrigt?

Kunsthistoriker, dr.phil. Minna Heimbürger-Ravelli, f. 1932, gift og bosat i Rom, tog sin magisterkonferens i 1960 og blev ansat ved det særlige bygningstilsyn. 1960-69 var Minna Heimbürger direktør for Aarhus Kunstmuseum. Herefter bosatte hun sig i Rom. Hendes forskning har lige siden været koncentreret om emner inden for italiensk kunst, mest fra renæssance og barok. Arkitekturen og havekunsten har også haft hendes interesse. Hun har skrevet utallige kunsthistoriske bøger på både italiensk og dansk. Hendes første bog om Eberhart Keilhau udkom på italiensk i 1988.


Minna Heimbürger: 'Maleren Eberhart Keilhau (1624-1687)'. Rhodos, 2014.  Bogen er i stort format, indb. 408 sider. Den er illustreret med  ca. 450 illustrationer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet