HEATH LEDGER - multitalentet, der døde før han var færdig

Når store talenter, måske endda genier, dør, inden de er blevet 30, undres man ofte over, hvor meget de nåede i den korte tid, skæbnen gav dem. Som om de på forhånd vidste, at de havde travlt, hvis de ville have deres navn skrevet i neon, før lyset slukkedes. Men med Heath Ledger var det anderledes.

Gennembrudsfilmen fra 1999  '10 Things I hate about her'

Heath Ledger (4.4 1979-22.1 2008), døbt Heathcliff Andrew Ledger af australske forældre, som elskede søstrenes Brontës romaner, var måske geniet som vi kun så en brøkdel af.
For som om det ikke var nok at han, fra han kom til USA i 1998, i gnst. indspillede flere film per år, så plejede han mange andre interesser og talenter. Han var fra barnsben fodboldtosset og virkelig god, så talentspejdere ville have ham til spille professionelt. Men han kunne og ville mere. Han spillede fremragende skak, elskede musik i flere genrer og skrev og spillede selv. Hans storesøster var skuespiller og tog ham med til film og teater og lærte ham at elske Gene Kellys koreografi.
Han  fotograferede alt, der bevægede sig. Og det, der ikke gjorde. Da han fik et videokamera, begyndte han at kombinere sin interesse for musik, drama og foto til at optage og instruere filmvideoer. Han opretholdt samtlige interesser, da han fik travlt med filmarbejdet og med at dyrke det celebre natteliv med bl.a. sangerinden Liza Zela og filmstar Naomi Watts ( foto).


I 2004 mødte han den talentfulde Michelle Williams ( foto) under indspilningerne til 'Brokeback Mountain'. De flyttede sammen og fik året efter datteren Mathilda. Parret flyttede en tid til Australien, hvor Ledger selv havde tegnet deres villa, for at være tættere på hans store familie. Selv om hans forældre var blevet skilt, da han var 10, havde de inkl. nye ægtefæller og børn et godt familiesammenhold, og Heath Ledger elskede alle sine søstre.
Pga. af den megen hype, der blev om hans gennembrudsrolle i 'Brokeback Mountain', da den fik australsk premiere i 2005, kunne de ikke være nogle steder for paparazzi'er og fans. Der blev begået flere indbrud i villaen af souvenirsamlere m.v., så huset blev solgt og den lille familie flyttede tilbage til N.Y.


Jack Gyllenhaal og Heath Ledger i 'Brokeback Mountain', 2005

Rollen som bøsse-cowboy i 'Brokeback Mountain' fik endelig Ledger ud af rollebox'en: 'Pretty or Naughty Boy'. Han fik tilbudt den ene efter den anden interessante rolle. En af dem, 'I'm not there', var en fri fantasi over Bob Dylans liv, men gestaltet af hele seks skuespillere, og satte så mange tanker i sving, at den søvnløshed, Ledger i perioder før havde lidt af, nu blev permanent. Han fik piller for at sove, men uden held, og begyndte tillige at lide af depressioner, som han også fik piller imod. Alt dette samtidig med, at han arbejdede med andre projekter, havde en forelsket og travl samlever og en nyfødt datter, blev til en ond spiral.

Heath Ledger som ung Dylan sammen med Sara, spillet af Charlotte Gainsbourg i 'I'm not there', 2005 (foto).

Det blev ikke bedre under indspilningen af 'The Dark Knight', hvor rollen som 'The Joker' (foto.) var alt, hvad Ledger havde drømt om at prøve sit talent af på. Hans medspillere fortalte, at der nærmest var en em af 'ond energi' og elektrisk udstråling fra ham under indspilningerne, som smittede af på hele holdet. Samtidig klagede Ledger over, at han max. sov to timer om natten. Til sidst blev det for meget for Michelle Williams og i 2007 skiltes parret af hensyn til datteren. Rollen udløste en Oscar posthumt.
Alligevel gik Heath Ledger i gang med indspilningen af Terry Gilliam's 'The Imaginarium of Doctor Parnassus'. Mange af scenerne blev optage i regnvejr, og alle var forkølede. Ledger begyndte at lide af åndedrætsbesvær, og det menes at han også havde en ubehandlet lungebetændelse, da han, før indspilningerne var afsluttet, blev fundet død i sin lejlighed tidligt om morgen 23. januar 2008. Obduktionen viste, at han havde taget flere receptudskrevne søvnmidler og antidepressionspiller, som sammen med hans nedbrudte helbred var dødelige.

Christopher Plummer og Heath Ledger i 'Dr. Parnassus', 2009.

Både 'The Joker' og 'Dr. Parnassus' havde først premiere efter Ledgers død. Begge film trak utallige priser til både instruktører og andre medvirkende, men først og fremmest til Ledger, som altså måtte nøjes med at opleve dem fra sin stjernehimmel.
Heath Ledger havde i 2003 skrevet testamente, (før han blev far), hvor hans forældre og søstre var arvinger, men disse har givet afkald på deres del til fordel for hans datter Mathilda. Samtidig har de indstiftet en fond, der uddeler stipendier til unge australske skuespillere, der ønsker en filmkarriere.
Men i Heath Ledgers efterladenskaber fandtes fuldt færdige manuskripter til indspilning af flere film, som han havde planer om at indspille og selv instruere. Bl.a. én, hvor skakspil havde hovedrollen. Hvor disse og andre spor kunne have ført ham og os andre hen, får vi aldrig at vide.

Man kan ikke nå det hele, når man kun har 28 år at gøre godt med. 




  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet