Renée SINTENIS - kvinden bag 'Sølvbjørnen' og Berlins vartegn


RENÉE SINTENIS (1888-1965)


Man finder en lille, slidt tynd bog (110 sider) på dårligt papir 'Deutsche Malerei seit 1870', udgivet i hhv. 1919. Den er trykt med gotisk skrift, men desuden er der 30 sider på fint, glittet papir reproduktioner af nogle for mig både kendte og ukendte malere, i S/H. Jeg får lyst til at se nogle af dem i farver, velvidende at en del sikkert er forsvundet under 2. Verdenskrig. Blandt 'moderne' malere som Kokoscha, Menzel, Beckmann, Nolde, Klimt og Böcklin finder jeg et portræt af Renée Sintenis malet af E. R. Weiss, 1914. Hun er slank, høj, rank som et siv og påfaldende 'moderne'. Vil vide mere. Og bliver overrasket.
  

Renate Alice Sintenis blev født i 1888 i Schlesien. Hun fik lov at gå til tegneundervisning, men da faderen i 1907 blev kammerråd i Berlin, tvang han datteren til at opgive kunsten og i stedet blive hans sekretær. Det førte Renate ud i sort depression; et efterfølgende brud med familien og genoptagelse af de kunstneriske studier i 1909.

 Portræt af Renée af  E.R. Weiss ca. 1930
Pga. sit ydre og en særpræget androgyn, garcon-neagtig udstråling, blev hun model og muse for nogle af tidens betydeligste kunstnere, der også sørgede for, at hun udviklede egne evner og kom i kontakt med de rigtige folk. En af dem var maler forfatter, udgiver og grafiker E. R. Weiss (1875-1942), som hun giftede sig med i 1917. Hun og gemalen kom i alle de førende kredse. På billedet ovenfor ses f.h.: Renée Sintenis sammen med maleren Max Liebermann, forskeren Albert Einstein og filosoffen Aristide Maillol, 1930. Samtidig blev hun selv efterspurgt portrætskulptør under navnet Renée Sintenis og blev meget rost for sine små dyreskulpturer.Hun blev smidt ud af akademiet ved nazisternes magtovertagelse, da hun på mormoderens side havde jødiske aner.
Da hendes mand døde i 1942, fik hun atter en dyb depression, men efter nogen tid overtog hun hans atelier på Kurfürstendamm sammen med andre kunstnere.

E.R. Weiss' atelier på Kurfürstendamm ca. 1905

RS med selvportræt buste ca. 1930

- og med udkast til en dyreskulptur

Det meste af deres arbejder og næsten alt, hvad hun selv ejede, forsvandt under et bombardement i 1945. Hun flyttede sammen med sin husholderske og veninde Magdalene Goldmann.
1947 blev Sintenis professor ved Hochschule für Bildende Künste i Berlin. Fra 1951, hvor den første Tyske Filmfestival ('Berlinalen') fandt sted, var det Sintenis' lille bjørneskulptur, der blev brugt som præmien.

To danske kvindelige skuespillere har modtaget 'Sølvbjørnen'. Hanne Blarke = Anna Karina (foto th.), der fik prisen som bedste kvindelige skuespiller i 1961 ('En kvinde er en kvinde' af gemalen J.L. Goddard) og Trine Dyrholm, som fik bjørnen i 2016 for sin rolle i Thomas Vinterbergs 'Kollektivet'.
Anna Karina ca. 1961
Trine Dyrholm 2016

I 1957 valgtes 'Berliner Bjørnen' til Berlins vartegn og blev opstillet flere steder ved byens indkørsler og også anbragt i Berliner Allé i Düsseldorf af Willy Brandt i 1960.

Signeret foto fra ca. 1957
Renée Sintenis døde i Berlin i 1965 og er begravet sammen med partneren Magdalene Goldmann i Waldfriedhof Dahlem. Hun har fået opkaldt en kunstnerisk grundskole for børn i udkanten af Berlin opkaldt efter sig.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet