Min nye yndlings filminstruktør hedder RICHARD LINKLATER

I mange år var Fritz Lang, Orson Welles, Tarantino, Bunuel, Kurozawa og Almodovar mine absolutte favoritter blandt filminstruktører. Men for kort tid siden så jeg tilfældigvis 'Boyhood' i TV og blev betaget. Da jeg bagefter googlede instruktøren, fandt jeg ud af, at han havde lavet nogle film, jeg havde glemt navnet på, og som jeg længe havde 'savnet', nemlig manden bag 'Before'-trilogien:

Richard Linklater født i Huston, Texas, (30.6 1960) er filminstruktør og manuskriptforfatter i en ganske særlig klasse. Hans film har ofte børn eller teenagere i de vigtige roller, og oftest udspilles handlingen sig på bare ét døgn eller. Denne disciplin udviklede han i trilogien:


'Before Sunrise' (1995),  
'Before Sunset' (2004) og 
'Before Midnight' (2013).

 


 

I første film møder franske Celine (Julie Delpy) amerikanske Jesse (Ethan Hawke) i toget fra Budapest. Celine skal hjem til Paris og Jesse er på vej til N.Y. De er begge i begyndelsen af tyverne; sød musik opstår igennem deres samtale om håb og drømme, musik og bøger, og de enes om at 'overnatte' i Wien, skønt de ikke har penge til hotel. Så det bliver en lang nat med walking and talking, hvor de koder sig ind på hinanden. Og vi dem. De aftaler at mødes igen om et halvt år samme sted, men udveksler ikke adresser og tlf. 

I filmen 'Before Sunset', ni år efter, er vi i Paris, hvor Jesse har præsentation af sin bog, der handler om to unge fra hvert sit kontinent, som mødes i et tog et sted i Europa og senere ikke har glemt hinanden. Celine har læst bogen og genkendt 'plottet', så hun møder op i bogladen for at se om Jesse, stadig er ham, hun aldrig har glemt. Selv er hun blevet miljøaktivist og er i et forhold; Jesse er gift og har en søn. Da de forlader bogladen, er der kun 80 minutter til Jesses fly går mod N.Y. Det er i disse minutter deres snak folder sig ud. Meget skal nås; det bliver rørende, intenst, reflekterende og morsomt. Vi forstår, at deres følelser for hinanden er intakte, men filmen røber ikke, om Jesse tager flyet eller bliver.

Ni år senere møder vi atter parret i 'Before Midnight'. Jesse har lige sat sin 14 årige søn i fly hjem til moderen i N.Y. Han har kun lov at se sønnen i sommerferien og til jul. Og han mærker frustrationen over ikke at have været mere for sin søn pga. skilsmissen, som moderen aldrig er kommet sig over.
Celine og Jesse har holdt ferie for 9. gang i den sydlige del af Pellopones. De har fået tvillinger og er i midten af 40'erne. I dette sidste døgn af deres ferie, finder vi dem i en krise, som tilspidses i samværet med venner og lange diskussioner i lumre nætter og med rigelige mængder vin. Deres græske værter har foræret parret et 'romantisk' hotelophold sidste aften i byen, hvor de kan 'være sig selv'. Det går ikke som planlagt men ender i et skænderi, og Celine forlader hotellet. Der ligger meget tvivl om hvilket liv, de skal leve fremover – alene eller sammen. Alligevel er essensen i slutscenen, at der stadig er kærlighed og liv i forholdet at kæmpe for. 
Vil de klare det ni år mere, og vil 'Before-trilogien' blive til en kvartet eller mere?

Julie Delpy og Ethan Hawke ved præsentationen af 'Before Midnight' i Berlin i 2015 - lidt ældre, meget klogere og stadig et smukt par.

Både Julie Delpy og Ethan Hawke har især fra 2. film bidraget aktivt til filmanuskriptet, og dialogen virker usædvanlig ægte og nærmest improviseret, men manuskriptet blev holdt ord for ord. 

Julie Delpy (21/12 1969) er ud over skuespiller også singer-song writer, og hun har instrueret flere film, hvori hun selv spiller hovedrollen. Hun havde en af hovedrollerne i Kieslowski's 'Hvid', men medvirkede også i 'Rød' og Blå', (1993).

Ethan Hawke (6/11 1970) havde sit gennembrud i 'Døde poeters klub', 1989. Har skrevet flere filmmanuskripter og tre romaner. Spiller også teater og instruerer film. Blev skilt i 2004 fra Uma Thurman, som han  har to børn med.

'Before-trilogien' virker meget 'uamerikansk', hvad der bl.a. skyldes Julie Delpys galliske rødder, men også at både Richard Linklater og Ethan Hawke – skønt begge født i Huston - har britiske, irske og skotske aner.
Instruktøren og hans to 'medscriptere' fik i 2014 filmkritikerprisen 'Geniernes pris' for filmtriologiens manuskript. Og filmen fik også en BAFTA pris. 
 
 Matt McConaughey overrakte trekløveret: Ethan Hawke, Julie Delpy og Richard Linklater 
Louis XIII Genius Award i 2014.

I samme tidsrum som Erik Linklater filmede 'Before Sunset' og 'Before Midnight', søsatte han sit mest ambitiøse projekt, 'Boyhood', som viser den 6-årige Mason (Ellar Coltrane) fra barn til voksen (Coming-of-Age); livet i hans skilsmissefamilier samt hans og deres ind- og udviklinger til Mason er 18 år. Tidsklippene springer i scener uden overgang og forklaringer ind og ud i Masons hverdag, , glæder, sorger og kampe på en yderst stilfærdig, næsten dokumentarisk måde, der i løbet af de 166 min. , filmen varer, aldrig bliver kedelige eller uvedkommende. Tidens gang i de 12 år illustreres af vekslende hårmoder, computerspil, musik og andre tidsparametre. Enkelt og fængende. Intense og grusomme øjeblikke er der også, ikke mindst i autentiske scener med en alkoholisk og dominerende stedfar og en stadig mere selvstændig, men også fortravlet mor. 

 
Det kunne været gået gruelig galt for Mason og hans storesøster, der spilles af instruktørens datter Lorelei , men selv om filmen absolut ikke moraliserer, så er der der heller ingen happy ending. 
De medvirkende børn spiller, så man skiftevis har klumper i halsen og griner, og hovedrollerne som de fraskilte forældre spilles nærværende og nuanceret af Patricia Arquette (foto th.) og Ethan Hawke. 
Begge fik hhv. Oscar- og BAFTA-priser for hhv. bedste kvindelige og mandlige birolle. 



 Ellar Coltrane, som han så ud, fra han var 6 til han var 18 i filmen 'Boyhood' fra 2014.

'Boyhood' blev strålende modtaget både i USA og resten af verden, både af publikum og anmeldere, og den har fået et hav af internationale priser. Og Linklater modtog Golden Globe som bedste instruktør 2015.

Tilbage er bare at sige: Se filmene
Richard Linklater har også lavet mange andre seværdige film, bl.a. 'Fast Food Nation', (2006) og 'Mig & Orson Welles' (2010). Linklater er i øvrigt fan at Carl Th. Dreyer, Francois Truffaut og Orson Welles.
 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet