EMMA THOMPSON - dejlig dame fylder 60

En af Englands mest interessante skuespillere er den elegante og vittige Emma Thompson, født ind i en skuespillerfamilie 15. april 1959. Faderen Eric Thompson, (mest kendt fra BBC serier), skotsk mor Phyllida Law, og lillesøster Sophie Thompson, som hun begge har spillet sammen med flere gange. 

Emma Thompson debuterede i en satirisk sceneudgave af 'It's Not the Nine O'Clock News', hvor hun bl.a. optrådte med skuespilelev-vennerne Stephen Fry og Hugh Laurie. De tre har bevaret et livslangt venskab.
Første store personlige og seriøse rolle var i BBCs miniserie 'Fortunes of War' (1987), hvor hendes samspil med Kenneth Branagh gnistrede. Så meget, at de kort efter blev gift. 

Ægteskabet varede fra 1989-95, og de var briternes drømmepar nr. 1. I tidsrummet spillede Emma Thompson i flere af de film, Kenneth Branagh instruerede, bl.a.: Shakespeares 'Henry V', 'En midsommernats drøm', 'King Lear' og 'Much Ado about Nothing' samt i Noir-filmen 'Dead Again', som gav Emma Thompson et internationalt gennembrud.  Men så faldt Branagh for Helena Bonham-Carter, og the Golden Couple blev separeret. 
 'Howards End' med Emma Thompson og Helena Bonham-Carter, (der aldrig blev Mrs. Branagh, men gift med instruktør Tim Burton 2001-14). De to damer er i øvrigt fine venner.

 Emma Thompson spillede den ældste af søstrene Schlegel i E.M. Fosters 'Howards End', instr. James Ivory (1992), hvor hun har nogle sublime scener med den 'dødsmærkede' Mrs. Wilcox (Vanessa Redgrave) og pikant nok med  Helene Bonham-Carter som lillesøster. Kritikerne var begejstrede og skrev, at nu havde Emma Thompson endelig 'fundet sig selv' og var ikke 'blot' fru Branagh. Ret uretfærdigt, men en  Oscar (+ andre priser) til Emma Thompson. 

 
I øvrigt spillede hun helt eminent i den sidste film med gemalen: 'Stor ståhej for ingenting' (1993), hvor hun var  Beatrice over for ægtemanden  som Benedict, hvor hun gav både ham og det øvrige stjernehold baghjul. Hun var også fremragende som jurist i den amerikanske 'In the Name of the Father' med Daniel Day-Lewis i 1993, der blev en enestående salgssucces på trods af den alvorlige handling om  politisk justitsmord i Irland.


Skilsmissen gav Emma Thompson en solid depression. I et par år sagde hun kun ja til mindre roller, mens hun over fem år arbejdede på manuskript til en filmatisering af Jane Austens 'Sense &  Simplicity' (1995). Filmen blev instrueret af Ang Lee. Emma Thompson spillede selv den 16 årige Elinor Doshwood, skønt hun selv var 32. Men både hendes spil og manuskriptet udløste en regn af priser. Sidegevinsten var, at hun i filmen spillede sammen med den otte år yngre Greg Wise, som hun i 1999 fik datteren Gaia med, og som hun giftede sig med i 2003. 

 Emma Thompson med gemalen Greg Wise til premiere c. 2001. Datteren Gaia har designet T-shirten.

Senere har hun har også spillet Hillary Clinton, (bedre end Hillary Clinton) og fik flotte anmeldelser, men kun få gad se filmen. 
Emma Thompson er politisk orienteret og aktiv miljø- og ligeretsforkæmper. Desuden har hun – bl.a. for at more og imponere datteren – haft skøre roller som Professor Trelawney i 'Harry Potter'-film og flere med den godmodige heks 'Nanny McPhee' (foto herunder).


Endelig havde hun rollen som den ubehagelige 'headmistress' i Lone Scherfigs 'An Education'(2009). 
I efteråret 2018 indspillede hun atter i 'King Lear' (Anthony Hopkins) – efter en ufrivillig pause på 20 år fra Master Shakespeare. Denne gang var hun kongens ældste datter, og Hopkins havde hun heller ikke spillet sammen med siden 'Howards End'. Det var et smukt sammenspil.

Der er stadig fuld gang i den 60 årige dejlige skuespiller. Intet tyder på at hun går på pension foreløbig. 

Det øverste foto af Emma Thompson  er fra et 'Late Night Show' i 2019.


Alle tre afsnit af 'Fortunes of War' 1987-88 med Kenneth Branagh og Emma Thompson i hovedrollerne findes på YouTube.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet