Javier Bardem - blid elsker og fæl skurk

Javier Bardem 50 år

Javier Bardem er født 1. marts 1969 i Las Palmas på Gran Canaria. Han er 3. generation i en familie, der har været med i spansk film fra starten både som skuespillere og manuskriptforfattere.
Han er ikke smuk i klassisk forstand, men har et maskulint udseende, der appellerer til både mænd og kvinder og en facetteret spillestil, der gør ham lige så god som følsom elsker som til psykopatisk massemorder. Han har optrådt, siden han var seks, sammen med andre familiemedlemmer samtidig med, at han dyrkede rugby. Det sidste indbragte ham i øvrigt den karakteristiske braktud. 
Hans fysisk gode form og figur gav ham en mindre rolle i Almodovars 'Høje hæle' (1991), men gennembruddet kom i den mexicanske: 'Spis mig!' (1992) (orig. titel: 'Jamón, Jamón'), i hedt samspil med purunge Penélope Cruz. Her blev der virkelig vist varmt kød og røgede skinker til overflod.

 Masser af bart kød og skinker i 'Spis mig! 1992. Bardems og Penélope Cruz' 1. møde


Næste notable filmrolle havde han i Pedro Almodovar's 'Kødet skælver' (1997), hvor han spiller en invalideret politimand og senere olympisk basketball spiller. Det er glimrende thriller løst baseret på en krimi af britiske Ruth Rendell.

'Før natten falder på' (2000) - bygget over den cubanske forfatter Raynaldo Arenas' skæbne - indbragte ham et hav af priser samt 1. Oscar-nominering. 
Oscar-pris fik han til gengæld for 'Mit indre hav' (2005), (foto t.v.), hvor han spiller en forfatter, der på grund af et forfejlet dykkerudspring er lammet til halsen, og som derefter kæmper flere år for at få hjælp til selvmord. 
To  år efter sås han i Bdr. Coens 'No Country for Old Men' (2007), som nådesløs lejemorder med virkelig dårlig hårstil. Det gav ham Oscar for bedste mandlige birolle. Den film kunne jeg næsten ikke se færdig. Bardem spillede alt for troværdigt.

Han var også den skurkagtige inkvisitor, Bror Lorenzo, i Milos Forman's 'Goya's Ghost' (2006) og tillige den blonderede ærkeskurk med det sære tandsæt, Raoul Silva, i Bond-filmen 'Skyfall' (2012). (Foto th.).

 

Men forinden havde han og hans medspillere samt instruktøren Woody Allen kanonsucces i 'Vicky, Christina, Barcelona' (2008) med et forrygende trekantsdrama spillet imellem blide, blonde Scarlett Johansson og mørke, melodramatiske og fatale Penélope Cruz og den noget konfuse Javier Bardem i midten. Det formelig slår gnister i denne film og medførte da også, at Bardem og Cruz slog kludene sammen – eller hvad de nu gjorde med dem - og flyttede sammen og blev gift. 

Javier Bardem havde sin måske mest facetterede og rørende rolle i 'Biutiful' (rigtig stavet!) fra 2010, hvor han atter var nomineret til en Oscar, som til gengæld blev givet til filmen. Han fik dog Cannes-prisen for bedste mandlige hovedrolle + et væld af andre int. priser. Det er også en af hans 'sorteste'
film. Det meste af filmen foregår i særdeles lyssky miljøer, og sjældent har man se folk bo så sølle og spise så elendigt som her. Og alligevel er der også glimt af humor, kærlighed og livsbekræftelse.
Jeg så filmen med en veninde til en formiddagsforestilling. Da vi kom ud og stod i det klare lys, sagde hun - med lidt rusten stemme: 'Huh ha. Godt at se lyset igen! Dét var stærke sager!'

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet