SIMONE SIGNORET - langt mere end sin mands kone



Skuespilleren Simone Signoret døde 30. september 1985, kun 64 år gammel. 
Hun var født i Wiesbaden og blev døbt Simone Henriette Charlotte Kaminker. Hendes far var fransk jødisk officer af polsk afstamning. Familien flyttede til Frankrig, hvor faderen havde job som tolk i Folkenes Forbund, men da tyskerne besatte Frankrig, flygtede han til London. Simone tog navneforandring til moderens fødenavn for at sløre sine jødiske aner, da hun fik sine første job i filmbranchen, som var stærkt antijødisk på dette tidspunkt. Simone Signoret blev gift med instruktør Yves Allégret, som kraftigt støttede hendes karriere. Hun var med i to af hans mindre film i 1945 og 1946, men slog igennem med et brag i 1948 som den prostituerede 'Dédée' (på dansk 'Pigen fra Antwerpen' (ovenst. foto). 

Året efter mødte hun sangeren Yves Montand. Han optrådte på kabaretscener, men var endnu ikke slået igennem som skuespiller. De blev gift i 1951, og deres ægteskab var legendarisk, men varede - trods Montands notoriske affærer undervejs (den mest kendte med Marilyn Monroe under indspilningerne af 'Let's make Love' (1960) - til Simone Signorets død.

Yves Montands affære med Marilyn Monroe er nok en af de mest omtalte i filmhistorien. Men sandheden er, at ægteparrene Monroe/Miller og Signoret/Montand satte stor pris på hinandens selskab alle fire. Professionelt arbejdede de også sammen siden i 'Heksejagt', hvor en anden ven, forfatteren Jean-Paul Sartre, skrev filmens drejebog sammen med Arthur Miller.

Udover den stjerneglans, der omgærdede begges karrierer, var de også blandt de fremtrædende franske venstreorienterede intellektuelle, og var på mange besøg i østblokken, hvor de høstede stor popularitet. Begge forlod dog det franske kommunistparti, da Sovjet invaderede Tjekkoslovakiet i 1968. 

Simone Signoret fik en lille verdensberømmelse som kokotten 'Smukke Marie' (1952) (foto tv.), men hun sagde nej til utallige Hollywood-tilbud og helligede sig i høj grad sit politiske engagement og sin mands karriere. Hun kalder sig selv 'groupien' i erindringsbogen 'Nostalgi er ikke mere, hvad den har været' (1976), som  kom på dansk 1984. Alligevel tog hun heldigvis imod et engelsk tilbud om at spille sammen med Lawrence Harvey i 'En plads på toppen' (1960). Den rørende rolle om en moden kvindes forhold til en yngre stræber, skaffede hende flere festivalpriser samt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. 

 Efter 'En plads på Toppen' fik Simone Signoret tilbudt et hav af roller både på film og scene, men igen valgte hun at følge gemalen på hans sangtournéer.

Montand og Signoret spillede sammen i filmatiseringen af Arthur Millers 'Heksejagt' (1962) (foto nedenfor), som var 'omskrivelse' af socialist-processerne i 50'ernes USA. Filmen blev stærkt rost, men ingen publikumssucces. 


Signoret indlagde sig også stor hæder bl.a. i 'Narreskibet' (1965), og 'Du har jo livet for dig' (1978). 
Selv er jeg gladest for 'Katten' (1971), hvor hun og Jean Gabin er i et gnistrende samspil som et ægtepar, som er gledet fra passion og kærlighed ind i et altfortærende had, men som alligevel ikke kan undvære hinanden. Det lyder Strindbergsk, men det er også George Simenon, der har skrevet det mesterligt ondskabsfulde stykke. I denne og senere film kunne man se, at Signoret hverken havde tænkt sig at opgive steg, sprut og smøger, hvilket sladderpressen brugte flere ord på end at rose hendes altid sublime og engagerede spil.

Frokosthygge ved hver sit bord i køkkenet. Simone Signoret og Jean Gabin når Strindbergske højder 'Katten'.

Signoret og Montand, der var skuffet over socialismens udvikling eller mangel på samme, dyrkede i deres senere år mere midtsøgende politiske aktiviteter. De støttede den polske fagbevægelse 'Solidaritet' og bekæmpede ivrigt Le Pen's 'Front National'. 

Livet skal leves - evt. med hat på - her på ferie i det elskede Sydfrankrig.

Yves Montand dannede efter Simone Signorets død par med den 30 år yngre sceneassistent Carole Amiel, og de fik en søn i 1988.
Da Yves Montand døde som 70 årig i 1991, blev han begravet ved siden af Simone Signoret på Pere Lachaise kirkegården i Paris.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet