Andrew Wyeth - hjemstavnsmaleren fra Maine og Pennsylvania



'Wind from the Sea' (1948) af Andrew Wyeth

Andrew Wyeth (12.7 1917-16.1 2009) var født og levede det meste af sit liv i Chadds Ford, Pennsylvania. 
Andrew var 5. barn af det kunstnerisk interesserede ægtepar Carolyn Bockius og C. N. Wyeth. Faderen var berømt illustrator af bøger, f.eks. 'Robin Hood', 'Skatteøen', 'Robinson Crusoe' samt magasiner og plakater. Børnene blev støttet i deres interesser og evner, og tre blev billedkunstnere, én succesfuld opfinder og én blev musiker. Andrew blev som den eneste af børnene udelukkende undervist hjemme pga. svageligt helbred. Faderen opmuntrede Andrews talent som tegner, og han kunne tegne, før han kunne læse. Siden underviste Andrew sig selv ved at læse alt, han kunne komme i nærheden af, om kunsthistorie. Særlig renæssancens malere og pioneren i amerikansk maleri, Winslow Homer, interesserede ham.
Andrew Wyeth havde sin første særudstilling i 1937, og samtlige arbejder blev solgt. Han arbejdede med akvarel, blyant, kridt, tempera, og senere i dry brush watercolour.

'Christina's World' (1947). Et MoMa's  store trækplastre.

Grundlæggeren af Museum of Modern Art, Alfred Barr, havde tidligt øje for den unge maler og købte i 1948 hans i dag nærmest kanoniserede værk: 'Christina's World' for 1800 $. Billedet af en kvinde set fra ryggen (Christina Olson), der pga. polio bevæger sig kravlende over en græsmark på vej mod det hus, hvor hun boede sammen med sin bror, Alvaro. Wyeth var i 1939 blevet introduceret til sine to naboer af sin daværende forlovede, den 17 årige Betsy James. Betsy og Andrew Wyeth blev gift i 1940,og hun var sammen med de to naboer og deres gård modeller for adskillige af Wyeths værker.
Wyeths 'magiske realisme' faldt ikke i lige god jord i 40'ernes USA, hvor den abstrakte ekspressionisme grasserede. Men hans troværdige, detaljerige realistiske portrætter og scenerier fik trods sine afdæmpede farver og også lidt dystre undertoner svorne tilhængere. Men gennem alle årene i hans 70 år lange karriere, har der været kritikere, der fandt ham for 'pæn' og for 'indsmigrende'. Og selv om han fysisk aldrig flyttede sig ret langt fra sine elskede hjemegn i Pennsylvania, bortset fra somrene, der blev tilbragt i Cushing, Maine, så var der alligevel en gradvis ændring at spore i hans værker. 

Adam og Betsy Wyeth ca. 1957

'Mago's Daughter' (Betsy) 1968
90 årige Andrew med Betsy 2008
 
Betsy Wyeth varetog med stor dygtighed fra start jobbet som kunstnerens rådgiver og manager. Hun sikrede maleren arbejdsfred ved at være den, der forhandlede med gallerier og museer og ordnede alle de praktiske ting og styrede parrets finanser. Parret fik to sønner. Den yngste Jamie, er også gåler malervejen.

'Helga med blomsterkrans', ca. 1975

Helga, akvarel ca. 1972

Helga i uld og pels. ca. 1984
 
Wyeth bevarede et nært venskab til Alvaro og Christina Olson, indtil de døde i slutningen af 60'erne.
En anden nabo, Karl Kuerner, præsenterede i 1971 Wyeth for sin tyskfødte nabo, Helga Testorf. Helga sad 'i hemmelighed' model for maleren i de følgende 15 år. Det blev til ca. 240 nøgne og påklædte portrætter. Disse værker vistes første gang offentligt på National Gallery of Art i 1987 som 'Helgas billeder' og var senere på tourné i hele USA, hvor de vakte stor opmærksomhed. Næsten alle disse billeder, med undtagelse af nogle få, som Wyeth havde solgt eller foræret bort, blev købt af Philadelphia forlæggeren og millionæren, Leonard Andrews (1925-2009), der få år senere solgte hele samlingen til et japansk selskab.
'Christina's World' har kun i to dage været borte fra MoMa's samling, nemlig da der blev holdt en mindeudstilling i 2009 på Brandywine River Museum, i Chadds Ford, Pennsylvania, i anledning af Wyeths død. 
Gravsten for Olsons og Andrew Wyeth i Cushing, Maine

Andrew Wyett er begravet i Cushing i nærheden af Christina Olsons grav mellem hans sommerhus og 'Olson's House', der i 2011 blev erklæret som National Historisk Monument, fordi huset optræder i ca. 300 af tegninger og akvareller. I 2016 åbnet som en del af Farnsworth Museum.

'Frog Hunters', 1943, med lidt flere farver på paletten end oftest.
I anledning af 100 året for Wyeths død, har der i det meste af 2017 (og ind i 2018) været retrospektive udstillinger af hans værker flere steder i USA, men også i Holland, Tyskland og Japan.

'Chester County', 1962.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

ROMY SCHNEIDER - En 'genfødt' stjerne stråler

MARIA CALLAS - fascinerer stadig 40 år efter sin død

Ahlberg - maleren der gjorde Tintin sexet